Meer ruimte voor boer én natuur; het kan wel!

Onlangs maakte minister van der Wal (Natuur & Stikstof) bekend dat ze dit jaar nog wil starten met het uitkopen van boeren nabij natuurgebieden; hoe eerder ze willen stoppen, hoe gunstiger de voorwaarden. Dit alles om de stikstofuitstoot rondom de natuurgebieden terug te dringen, het verhaal is inmiddels bekend. In 2030 moet er 50 procent minder stikstofuitstoot zijn en moet driekwart van de stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden op een gezond niveau zijn.

Ook nu weer zijn de ogen gericht op de boeren rondom de natuurgebieden. De hoge uitstoot van hun vee bedreigt de nabije natuurgebieden. Dé oplossing lijkt daarom om de boerenbedrijven uit te kopen, zodat de natuurgebieden ‘meer lucht’ krijgen. Klinkt best logisch, toch?

Groene vlekken op de kaart

Helaas, met de verplaatsing van het probleem (naar binnen- óf buitenland) is het echte probleem niet opgelost. Het verplaatsen (of verjagen?) van boeren nabij natuurgebieden is bovendien gebaseerd op het inmiddels compleet achterhaalde idee dat ‘natuurgebieden’ op zichzelf staande groene vlekken op een kaart zijn. Met afgebakende grenzen waarbinnen de mens zoveel mogelijk moet wegblijven en waarbuiten hij gewoon z’n gang mag gaan. Waar dat toe leidt ervaren we inmiddels aan alle kanten.

Ons gehele natuurlijke systeem kampt met een verlies aan biodiversiteit, verarming van het bodemleven en verslechtering van de waterkwaliteit. En dit systeem is overal: in onze tuinen, de rivieren, de akkers, de lucht en dus ook in onszelf. Wat nodig is, is een totale systeemverandering die begint met het besef dat natuur en mens niet gescheiden zijn, maar altijd en overal met elkaar zijn verbonden.

 

Bijdragen aan het systeem

Deze overtuiging bepaalt ook hoe wij als bedrijf willen werken. Cabiner wil mens en natuur verbinden op een manier waar beiden beter van worden. Zo kijken we ook naar de huidige discussie over natuur, landbouw en recreatie. Wij geloven dat wij elkaar kunnen en moeten versterken, omdat we tot hetzelfde systeem behoren. Dus in plaats van mens en boer weg te houden bij ‘natuur’, moeten we juist met elkaar samenleven, op een manier waar alle partijen baat bij hebben en waar het hele systeem beter van wordt. In dit systeem zijn wij slechts een hele kleine schakel, dat realiseren we ons goed. Er zullen ook andere partijen en initiatieven nodig zijn, maar we moeten ergens beginnen.

 

Van all-inclusive naar natuur-inclusief

Concreet zien wij een systeem voor ons waarbij de boeren, ook rondom natuurgebieden, de overstap kunnen maken naar natuur-inclusieve landbouw. Minder of geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen, meer natuurlijke begroeiing, minder mono-cultuur en een kleinere veestapel. De harde grens met de natuurgebieden zal zo vervagen; er komt meer ruimte voor natuur. Ook de boer krijgt meer ruimte omdat zijn dieren ook in het natuurgebied mogen grazen en lopen. Daar waar boeren tevens natuurbeheerders zijn ontstaat een aantrekkelijk landschap waar recreanten graag vertoeven. En waar de mens de rust en schoonheid van de natuur ervaart, ontstaat bewustwording: “waar je van houdt, daar wil je voor zorgen”. Deze nieuwe groep toeristen, die kiest voor kleinschalige, duurzame recreatie, biedt kansen voor de boer. Er ontstaat een extra verdienmodel wat een welkome aanvulling kan zijn op de lagere inkomsten (of hogere kosten) van het extensievere boeren.

Pilot

Cabiner gaat dit extra verdienmodel aanbieden aan agrariërs rondom natuurgebieden die de omslag naar natuur-inclusief boeren willen maken. Door 1 of meer cabins op zijn land te zetten, ontvangt de boer inkomsten uit de verhuur en uit de verkoop van zijn dagverse producten aan de Cabiner gasten. Een eerste pilot staat in de startblokken in Noord-Brabant, op het Koeienbedrijf de Regte Heijden, grenzend aan natuurgebied de Regte Heide. Dit biologische melkveebedrijf wil de stap maken naar biologisch-dynamische bedrijfsvoering en is gestart met het ‘verwilderen’ van een deel van hun landbouwgrond, met de aanplant van nieuwe bomen.

Fam. van Roessel van Koeienbedrijf de Regte Heijden

Ook met partner Staatsbosbeheer wordt gekeken naar gebieden waar natuur, boer en recreatie elkaar kunnen versterken.

Samen geloven wij in een mooie toekomst voor mens, natuur en dier en zetten ons elke dag in om te laten zien dat het wél kan: een gezond bedrijf opbouwen waar mens én natuur van opbloeien.

 

Vragen of meer weten? Stuur een bericht aan vincent@cabiner.com of judith@cabiner.com.

Vorige
Vorige

Cabiner & de wolf

Volgende
Volgende

Het is niet genoeg om ‘duurzaam’ te zijn.