Gronden: Hoe contact met de aarde je weer dichter bij jezelf brengt

Voordat de mens met zijn wonderbaarlijke brein het uitvinden uitvond was de natuur allesomvattend. Wij waren natuur. De aarde, de seizoenen, de dieren, de planten: we leefden erin en eruit, zonder onderscheid.

En toen bedachten we het tegenovergestelde: kunstmatig. Al snel werden dingen die ooit niet bestonden verweven met elk aspect van ons leven. Muren en daken beschermen ons, maar sluiten de natuur ook buiten. Veel van wat we eten wordt in een fabriek gemaakt en mensen leven het grootste deel van hun leven in een virtuele wereld.

Langzaam maar zeker zijn we onze plek in de natuurlijke wereld kwijtgeraakt. We zijn vervreemd, grijpen gillend naar de stofzuiger als we een spin in ons huis vinden maar vinden het niet bedreigend om met 120km/u in een blikken kist over een snelweg te razen. Ons contact met de aarde is gebroken. Gronden, of grounding, biedt een pad naar herstel.

grounding

Natuur als allesomvattend

Veel inheemse culturen leven nog wel in harmonie met de natuur, en laten ons zien hoe dat gedaan wordt. Daar is natuur niet iets dat je bezoekt of bewondert of een zomerse zondag, waar je entree voor betaalt en na een bezoek aan de natuurspeeltuin jezelf en de kinderen op een ijsje trakteert. Voor deze volkeren is natuur de hele wereld: het huis, de familie, de bomen en de grond onder de veelal blote voeten. Grounding is niet iets wat gebeurt tussen de bedrijven door.

Neem bijvoorbeeld de Andes-volkeren die Moeder Aarde, Pachamama genaamd, vereren. De Aarde is voor hen een spirituele kracht die het leven mogelijk maakt, door voeding en bescherming te bieden aan al het leven. Wanneer natuur alles is, bescherm je haar niet uit liefdadigheid voor iets wat buiten je bestaat, maar als intuïtie zoals je je hand wegtrekt als iets te heet is of je je kind optilt als er gevaar dreigt.

En dat maakt een verschil. Inheemse volkeren vormen minder dan 5% van de wereldbevolking, maar beschermen 80% van de wereldwijde biodiversiteit. De verbinding met de aarde bepaalt hun manier van leven en uiteindelijk ook de toekomst van de planeet. En zo zijn cultuur en natuur onafscheidelijk verbonden, het verdwijnen van inheemse culturen gaat hand in hand met het verdwijnen van de biodiversiteit van onze planeet.

Ontheemd in een zelfgemaakte wereld

Wij, in de zogenaamd "ontwikkelde" wereld, hebben onszelf ontheemd. We leven tussen beton, staal en glas, kleden ons in plastic kleding en eten voedsel dat nooit daglicht heeft gezien. En we vragen ons af: “Wat is het doel?”, “Waar zijn we naar onderweg?”. We kopen zelfhulpboeken en betalen therapeuten om ons de weg te wijzen. De vragen die we ons stellen zijn niet vreemd als je bedenkt dat we letterlijk muren hebben gebouwd tussen onze samenleving en de aarde die ooit ons thuis was.

We missen iets. Iets dat geen uitvinding kan vervangen: het diepe, instinctieve gevoel van verbonden zijn. Niet alleen met elkaar, maar met de natuurlijke wereld die ons draagt en waar onze wortels zich nog steeds bevinden. Gronden is een manier om die verloren verbinding opnieuw te ervaren, te herstellen, en is dus een praktijk die niet alleen goed is voor ons mentaal welzijn maar ook voor het welzijn van de natuurlijke wereld.

grounding in de natuur

Wat is gronden eigenlijk?

Gronden, grounding of aarden, klinkt misschien als de zoveelste vage Instagram trend, maar het is juist verrassend praktisch. Het is enkel bewust contact maken met de aarde.

Je gebruikt je zintuigen om je met de natuur te verbinden: de geur van natte aarde, de warmte van zon op je huid, het oogverblindende groen van de eerste lente bladeren, de wind door de bomen. Aarden betekent je thuisvoelen in de wereld waar je deel van uitmaakt. Niet als toeschouwer, maar als onderdeel. Jouw gronding is het anker dat je terugbrengt naar jezelf, je kern.

Gronden betekent ook: uit je hoofd, in je lichaam zakken. Voelen dat je voeten de aarde raken. Dat je gedragen wordt. Dat je verbonden bent met de energie van de aarde: de cyclus van dag en nacht, seizoenen en leven en dood. 

Een goed gegrond persoon staat stevig, letterlijk en figuurlijk. Goed geaard betekent dat je beter bestand bent tegen stress, dat je dieper slaapt, minder angst ervaart, en je sterker voelt in jezelf. Jouw gronding is jouw fundament, je voelt diep vanbinnen dat je onderdeel bent van een systeem dat veel groter is dan jezelf. 

Gronden in je dagelijkse leven

Je hoeft geen verre reis te maken om contact te vinden met de aarde, het is juist meest effectief als je het onderdeel maakt van je dagelijkse leven, dichtbij huis. Zoek de natuur in je directe omgeving en kom hiermee in verbinding via je zintuigen. Dit kan gewoon in het lokale park of zelfs in je eigen tuin. Zie voedsel groeien voordat je het eet, in een eigen moestuintje of door te gaan wildplukken. Raak de aarde aan, met je handen of op blote voeten. Voel de textuur en de verbinding.

Ook kan het fijn zijn om regelmatig de natuur in te trekken, jezelf onder te dompelen in het bos en je zoveel mogelijk af te sluiten van het kunstmatige in onze samenleving. Terug naar de kern. Een verblijf in een Cabiner is hier perfect voor. De cabins staan op de meeste wilde plekken in Nederland, je verblijft er comfortabel maar zoveel mogelijk in verbinding met de natuur. Dat is immers de missie van Cabiner: het verbinden van mens en natuur. 

Je kunt het gronden ook verwerken in je meditatie routine. Dit doe je bijvoorbeeld door het visualiseren van wortels die vanuit je voeten diep de aarde in groeien. Of het voorstellen van een stevig koord dat je verbindt met de kern van de aarde. Deze oefeningen werken het fijnst als je in de natuur bent. Dan helpt het zowel de fysieke als de energetische verbinding met de aarde te versterken.

Gronden is geen trucje. Het is een manier van leven waarin je jezelf toestaat om deel te zijn van de natuurlijke wereld. Het is jouw verbinding met de aarde, jouw thuiskomen.

Wanneer je regelmatig grondingsoefeningen doet, zul je merken dat je niet alleen rustiger wordt, maar ook sterker en veerkrachtiger. Je bent beter bestand tegen de stormen van het leven omdat je geworteld bent, diep in de aarde.

De energie van de aarde is er altijd. Je hoeft alleen maar opnieuw contact te maken.

gronden in de natuur
Vorige
Vorige

Duurzaam reizen: de wereld ontdekken én beschermen

Volgende
Volgende

Het hutje op de hei en de kunst van “lagom”